Mikaylicious All Delicious – Behind the Scene

Mikaylicious is inspired from a mid name of my kids. Mikayl is an angel (malaikat), and angel is Allah’s-light-made, which hopefully they’d be stunning light to our family… light to their lives and to surroundings πŸ™‚ amiiin πŸ™‚

Mikaylicious is purely not commercially planned and masih sampai sekarang not commercially advertised, just for close relatives & by request πŸ™‚ It is there for my shareholder: there are my lovely best friends : my 4 kids πŸ™‚ and the more and more time, i love to share it along πŸ™‚

selalu ada sejarahnya kalau kita bicara kuliner, cooking/baking. Sejarah saya simply diawali dengan kegemaran makan cake enak, dan dari kecil selalu dijejalin (alhamdulillah) dengan homemade foods, cake and snacks oleh Ibu saya (thanks mom, I’ll do the same insya Allah).

salah satu chef tersohor, Chef Michael Smith, he’s one of my favourite Chefs di Asian Food Channel (www.asianfoodchannel.com), he always missed and remember the smell of his home when he’s a little boy dan hal itu yang membuatnya selalu rindu pulang ke rumah.

Eh critanya mirip lo (nyama2in aja hehe), I also remember almost all smell, all nuances, when i come back from school, when on holiday mornings, when on Ied raya Celebration alias lebaran, semua wangi masakan, wangi baking/panggangan makanan, wangi kue baru diangkat, wangi cookies yg masih di oven, sensasi lembutnya cake yg masih panas diolesi dengan butter meleleh *ups jadi laper, semua terekam dengan sempurna… and i always miss that.

Now, i feel like something (that thing above i supposed:D) moves me to do the same thing.. bake fresh things, exotic smell around the house, that i wish my kids will also experience the same things…

Well, kejadian ini ga selalu positif to some cases, sampe gede, inget banget sering jadi bahan ledekan temen2 krn norak ya sampe beberapa yg ga kenal mikir ini anak aneh banget, apa miskin banget haha (ih yg mikir kali yg norak :p)… ga bisa makan di warteg, resto, tempat makan pinggir jalan dkk. Naah, sebetulnya ga sampe ato ga ada kepikiran jorok, ga higienis, ga ada duit, cuma 1 yg dikepala… i never did that,…. still thanking my mom…, ya makin lama pasti bisa, krn makin misah dari ibu kan mau ga mao deh hehe…itupun hobinya bawa bekel. biarin deh dibilang norak juga haha…jaman sekarang home made foods sangat keren ya πŸ™‚ organic things are in the move, it is worldwide trending πŸ™‚

Dirumah dulu selain ada bekel, sampe ibu saya sudah siapin es mambo (es jaman dulu) di freezer ada es hunkue, ada es ketan item, kacang hijau, buah2an, sirup, kemasan persis kaya di warung./kantin sekolah, cuma ingredients dijamin doong sehat), keripik, kerupuk, semua dikemas di plastik2 kecil demi dapet sensation of Jajan untuk anak2nya. what a creative mom… hiks terharu…

i believe she’s not doing that over a purpose of being merely overprotective for me as her kids, karena ada banyak hal dan luas sekali yang saya pelajari dari Ibu saya, mulai dari creativity, ability/kemampuan (karena saya tukang pegangin mixer tp juga dapet reward jilatin adonan kue), kemandirian, hingga time management.

semakin kesini, given with 4 cute kids, wow and she got 5 kids, amazing, badan saya rasanya rontok semua, mengerjakan kerjaan rumah, kerja kantor, dengan standard saya tentunya bukan standard para PRT (dezig *), atau belum di standard ibu saya (yg super duper rapih jali dan bersih senantiasa), prepare meals, snack, cakeries, clothing, ironing, sweeping, mopping, gardening… woww… kuncinya memang management *dan speed inside.

Halnya Memasak atau Baking, management waktu juga diperlukan, dibutuhkan diam sebentar, mengatur strategi agar tidak ada yg missing in the process, dan tenang dalam proses. Ketenangan dan Joy dalam baking menurut saya sangat penting, jadi management ada didepannya. Apabila sudah termanage, bahan2, proses apa yg bisa paralel/serial, quantity, hingga finishing touch up, juga cleanliness in the process, tinggal enjoy saja bakingnya. Plus apabila sudah enjoy dan tenang dalam baking maka rasa sih biasanya ikut ya, insya Allah la to the zis, lazis (ups kaya benoe biru), my fave *LOL* culinary spotting πŸ˜€

so Home Made Food is definitely, so pasti, soal Health & its guarantee of healthy clean process, but it is now a statement of a lifestyle πŸ™‚

#gerakan home made foods πŸ™‚

rainbow cake

Rainbow Cake by Mikaylicious

Bolu Kukus Mikaylicious logo 70kbps NCC

Bolu Kukus, Steamed Cake by Mikaylicious

Black Forest Cake

Bolu Kukus Mikaylicious

Beauty of Steamed Cake by Mikaylicious

So let’s share more and more of joy of baking, i believe sharing is one best way to add knowledge. I hope some master and suhu of baking and cooking would love to teach and share with me more and more improving and better way of baking.

#ellienurhayati for Mikaylicious Behind the Scene

http://www.Mikaylicious.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s